Usein kysytyt kysymykset UKK

  • Mitä hyötyä valmennuksesta/coachingista on?

    Valmennuksen/coachingin antamat ja asiakkaan saamat hyödyt riippuvat pitkälti asiakkaan tilanteesta, hänen asettamistaan tavoitteista sekä siitä, miten syvästi asiakas sitoutuu prosessiin. Minä en valmentajana lupaa mitään vippaskonsteja, pikavoittoja tai varmoja tuloksia, koska kaikki riippuu aina prosessista ja harvoin pikavoitoilla päästään kestäviin muutoksiin.

    Yleisesti ottaen voi kuitenkin sanoa, että valmennuksesta voi saada seuraavia tuloksia:

    • tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen

    • selkeämpi näkemys omaan tilanteeseen, mukaan lukien juurisyyt

    • itsetuntemuksen lisääntyminen, itsetunnon ja luottamuksen vahvistaminen, omien vahvuuksien ja onnistumisten tunnistaminen

    • uusien näkökulmien löytäminen

    • tehokkaampi päätöksenteko ja priorisointi

    • ammatillisen osaamisen kehittäminen

    • työn ja muun elämän tasapaino

  • Miten valmennus eroaa työnohjauksesta tai terapiasta?

    Hyvä kysymys! Ratkaisukeskeisessä valmennuksessa, työnohjauksessa ja terapiassa on paljon yhteistä ja monet ammattilaiset saattavat tehdä kahta tai kolmea ohjausmuotoa vähän limittäin. Myös itse käytän joitain terapeuttisia viitekehyksiä ja menetelmiä osana valmennustyötäni, samoin jotkut asiakassuhteet yhdistävät konsultointia ja coachingia, riippuen tilanteesta ja asiakkaan tarpeista.

    Itse ajattelen niin, että vaikka taustateoria ja lähestymistapa on sama, niin ero tulee tai on perinteisesti tullut paitsi ammattilaisen taustakoulutuksesta, niin myös prosessin tavoitteista, lähestymistavasta ja osin myös käytetystä kielestä. Päivi Kupias on kirjoittanut erittäin hyvän työnohjausta ja coachingia käsittelevän blogitekstin Suomen Coaching-yhdistyksen sivuille, siihen pääset tästä.

    Mitä tulee esim. terapian ja coachingin eroihin, terapiassa käsitellään usein enemmän menneitä asioita ja terapian tarkoituksena on lievittää tai poistaa psyykkistä kärsimystä, auttaa ihmisiä mielenterveyden häiriöissä tai psyykkisissä ongelmissa. Coaching/valmennus taas suuntautuu vahvasti tulevaisuuteen ja valmennettavalla pitää myös olla enemmän henkisiä voimavaroja valmennusprosessissa, mitä usein esim. terapia-asiakkailla on.

    Suomen Coaching-yhdistyksen sivuilta löytyy muuten erittäin kattava vertailu eri ohjausmuotojen eroista (ml. koulutus, konsultointi jne).

  • Kenelle coaching/valmennus on tarkoitettu?

    Valmennus/coaching on lähtökohtaisesti hyvä ohjausmuoto oikeastaan kenelle tahansa, koska ratkaisukeskeisellä coaching-menetelmällä voi käsitellä lähes mitä tilannetta ja asiaa tahansa. Jotkut asiat ratkeavat jo yhdellä kerralla, mutta isommat muutokset vaativat pidemmän prosessin. Olen listannut tänne jotain esimerkkiaiheita, joita minun kanssani voi käsitellä.

    On hyvä huomioida, että jotta valmennuksesta saa parhaan hyödyn, valmennettavalla tulee olla resursseja ja motivaatiota tilanteensa tarkasteluun. Valmennus ei myöskään ole oikea tukimuoto, jos asiakas tarvitsisi tilanteeseensa ensisijaisesti terapeuttista osaamista. Tällaisissa tilanteissa ohjaan asiakkaat tarvittaessa eteenpäin muunlaisen asiantuntija-avun piiriin.

    Valmennan vain aikuisia ts. en tee esimerkiksi nuorten uravalmennusta.

  • Millaisia aiheita valmennuksessa voi käsitellä?

    Valmennuksessa voi käsitellä monenlaisia aiheita. Poissuljettuja ovat esimerkiksi selkeästi terapiaan kuuluvat teemat. Aiheiden olisi hyvä olla sellaisia, joihin itse voi vaikuttaa ja jotka ovat jollain tavalla ratkaistavissa. Joskus joku teema alkaa kuitenkin aueta vasta valmennuksen aikana niin, että ensin epätoivoiselta vaikuttavaan umpikujaan löytyykin ihan uudenlainen mahdollisuus ja ratkaisu. Erityisesti työ- ja organisaatiokontekstiin liittyviä esimerkkiaiheita on listattu täällä.

  • Mitä asiakkaalta vaaditaan?

    Yksinkertaisimmillaan asiakkaalta vaaditaan, että hän on sovittuna aikana sovitussa paikassa. Pidempi vastaus on, että asiakkaalla olisi hyvä olla avoin mieli, uteliaisuutta, motivaatiota muutokseen sekä halu sitoutua prosessiin.

    Valmennuksessa päästään nopeimmin alkuun, jos asiakkaalla on jo ajatus siitä, mistä hän haluaisi keskustella tai mihin asiaan hän toivoo muutosta. Jos tämä ei ole itselle vielä kirkastunut, niin ei huolta: valmennuksen alussa näistä asioista puhutaan paljon, jotta voidaan määritellä valmennukselle tavoite ja mittarit. Eli jos tuntuu, että päässäsi on vain monimutkainen vyyhti, etkä tiedä, mistä aloittaa, niin ei hätää. Katsotaan yhdessä!

    Usein sanotaan, että valmennuksesta saa sen, minkä siihen itse laittaa, ja tämän olen itse kokenut täysin paikkaansa pitäväksi. Rohkaisenkin heittäytymään prosessiin avoimin mielin ja katsomaan, mihin se johtaa.

  • Mitä valmennusprosessin aikana tapahtuu?

    Prosessi vaihtelee hieman sen mukaan, mistä palvelusta on kyse. Yksilövalmennuksessa käydään ensin läpi aihe ja tavoitteet ja keskustellaan ylipäänsä siitä, olenko sinulle oikea valmentaja ja onko minun mielestäni asiasi sellainen, että nimenomaan valmennus on paras ohjausmuoto. Sen jälkeen tehdään kirjallinen sopimus ja sovitaan valmennusajat. Ne voi sopia kaikki kerralla tai katsoa vain seuraavaa aikaa. Yhden kerran valmennuksissa tämä taustaprosessi on hieman kevyempi. Lähetän sinulle infokirjeen, jossa on käytännön asioista tarkempaa tietoa.

    Itse tapaamisissa keskustellaan teemasta tai asiasta, johon haluat muutosta eri näkökulmista, esim. mikä asiassa tuntuu vaikealta, mitä olet jo nyt tehnyt, millaisia vahvuuksia sinulla on, mitä mahdollisuuksia itselläsi näet jne. Valmennuksen aikana sinulle selviää, missä olet, mihin haluat olla menossa ja millä valinnoilla ja teoilla pääset tavoitettasi kohti.

  • Mihin ammattitaitosi perustuu?

    Olen kansainvälisesti akkreditoitu ammatticoach (EMCC Global, Practitioner-taso).

    Valmistuin ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi (solution-focused coach) keväällä 2022 Turun kesäyliopistosta Anita Hedmanin [FM, kouluttajapsykoterapeutti (VET), coach (ICF PCC), kouluttajatyönohjaaja (STOry), työyhteisövalmentaja, mindfulness-ohjaaja (CFM, MBSR)] johdolla.

    Olen pohjakoulutukseltani valtiotieteiden maisteri, VTM, Turun yliopistosta. Olen opiskellut pääaineena valtio-oppia sekä erikoistunut terveyspolitiikkaan ja kansanterveystieteeseen (Helsingin yliopisto). Olen päätutkintoni lisäksi opiskellut jatkuvasti töiden ohella akateemisia lisäopintoja, mm. liikuntalääketiedettä, ravitsemustieteitä, työ- ja organisaatiopsykologiaa, palvelumuotoilua sekä kulttuurihallintoa (Arts Management). Olen Suomen Coaching-yhdistyksen (SCY) jäsen ja täydennyskoulutan itseäni säännöllisesti mm. SCY:n ja ICF Francen kautta.

    Työkokemukseni on monipuolinen kattaen monenlaisia aloja, organisaatioita ja tehtäviä. Olen lisäksi aina ollut aktiivinen osallistuja erilaisissa järjestöissä ja vapaaehtoistehtävissä.

    Käytän niin teoriassa kuin käytännössä saatua osaamistani mahdollisimman laajasti hyväksi asiakastyössäni. Olen myös itse käynyt läpi psykoterapeuttisen prosessin eli pystyn samaistumaan asiakkaan rooliin monin tavoin. Oma työskentelyni auttaa minua myös tunnistamaan oman osaamiseni rajat.

  • Miten Avenir Coaching eroaa muista valmennusyrityksistä?

    Avenir Coaching yhdistää coachingin, organisaatiovalmennuksen, hyvinvointiosaamisen sekä muotoiluajattelun uniikilla tavalla. Painotukset ovat hieman erilaisia organisaatio- ja yksityishenkilöpalveluissa, mutta voin joustavasti hyödyntää palveluissa monenlaista osaamista.

    Avenir Coaching on myös kansainvälinen. Ulkomaankomennuksiin liittyvän osaamisen lisäksi järjestän valmennusmatkoja Pariisiin, jolloin oman kehittymisen lisäksi voit osallistua samalla myös järjestettyyn laadukkaaseen kulttuuri- ja elämysohjelmaan.

  • Millaisia asiakkaita sinulla on ollut?

    Minulla on ollut monenlaisia asiakkaita. Ammattiaseman näkökulmasta monet asiakkaistani ovat työskennelleet asiantuntija-, esihenkilö- tai muissa johtavissa tehtävissä.

    Minulla on kuitenkin ollut asiakkaina monista taustoista tulevia henkilöitä ja valmennuksen aiheet ovat käsitelleet hyvin monenlaisia teemoja. Työskentelen traumatietoisesti ja yhdistän valmennukseen tarvittaessa myös kehollisia menetelmiä.

    Palvelen asiakkaita suomeksi, englanniksi ja ranskaksi ja yksilövalmennusta teen jossain määrin myös ruotsiksi.

  • Miten etävalmennus toimii?

    Teknisesti etävalmennus voidaan toteuttaa esimerkiksi Zoomilla, Teamsilla, GoogleMeetsillä tai WhatsAppilla. Yleensä valmennuksessa pidetään kamera päällä, mutta valmennusta on mahdollista tehdä myös esimerkiksi kävelyvalmennuksena puhelimessa puhuen ilman katsekontaktia.

    Etävalmennus toimii valmennusmuotona usein erittäin hyvin ja asiakkaat ovat pitäneet sitä kovasti. Sen vahvuuksia ovat esim. aikataulutus ja paikkariippumattomuus ts. valmennukseen voi osallistua mistä vain ja aikoja voi usein sopia melko joustavasti. Etäyhteys ei ole täysin sama kuin läsnätapaaminen, koska tietty kerros sanattomasta viestinnästä jää pois, mutta toistaiseksi olen kokenut ja asiakkaat ovat kokeneet etävalmennuksen erittäin helpoksi ja toimivaksi ratkaisuksi!

  • Kauanko valmennusprosessi kestää?

    Valmennusprosessi voi kestää yhdestä kerrasta esimerkiksi vuoden ajan tai jopa pidempään. Tarvittava aika riippuu paljon aiheesta ja halutusta muutoksesta, mutta tätä käydään aina läpi alkukeskustelussa.

    Joskus yksi kerta riittää eteenpäin pääsemiseksi, joskus tilanne on hieman kinkkisempi tai haluttu muutos on sen tyyppinen, että vaatii pidemmän prosessin.

  • Voinko kokeilla valmennusta ennen päätöksentekoa?

    Tarjoan mahdollisuuden maksuttomaan ensitapaamiseen (20 min), jonka aikana voimme katsoa tilannettasi ja pystyt saamaan minusta ja tyylistäni paremman kuvan päätöksentekosi tueksi. Tämä tapaaminen ei sido sinua mihinkään. Voit varata ajan täältä.

  • Miten voin varata ajan?

    Yksityisasiakkaat ja pienyrittäjät voivat varata yksilöcoaching-aikoja Calendlystä täältä.

    Verkkokurssit ja muut palvelut varataan ko. palvelun yhteydessä.

    Organisaatiokohtaiset palvelut ja ajat sovitaan aina yhteyshenkilön kanssa erikseen.

  • Mitä valmennus/coaching maksaa?

    Yksityishenkilöiden ja pienyrittäjien hinnaston (coaching) löydät täältä.

    Verkkokurssit, muut palvelut sekä organisaatiokohtaiset palvelut hinnoitellaan tapauskohtaisesti.

  • Miten valmennukset maksetaan?

    Tällä hetkellä valmennukset laskutetaan sopimuksessa sovittavalla tavalla (esim. pidemmät valmennuspalvelut voi maksaa kuukausittain). Myöhemmässä vaiheessa saatan ottaa käyttöön esim. MobilePayn tai PayPalin.

  • Entä jos en ole tyytyväinen, voiko valmennuksen keskeyttää?

    Pyrin siihen, että tarkalla etukäteishaastattelulla ja tilanteesta ennakkoon keskustelemalla voimme kumpikin varmistua siitä, että valmennusprosessiin kannattaa ja on hyvä lähteä. Kun sopimus on tehty, se on lähtökohtaisesti sitova. Sopimukseen on merkitty force majeur -syyt, jolloin sopimuksen voi kuitenkin tarvittaessa purkaa.

Jäikö joku asia vielä askarruttamaan?

“Pidin erityisesti myös valmennuksen avoimesta ja aidon uteliaasta luonteesta;

Janina kysyi minulta paljon avoimia kysymyksiä ohjaten minua pohtimaan uusia näkökulmia ilmaisemiini asioihin. Tämä laajensi ajatteluani ja opin tunnistamaan vaihtoehtoisia ajatuspolkuja ja tulkintoja eri tilanteille.

Pienten, konkreettisten harjoitusten myötä sain itseluottamusta ja uskoa siihen, että haitallisten käyttäytymismallien muuttaminen on mahdollista.”

- Yksilöcoachingasiakas

Asiakaspalaute